Sist vedtatt av styret i støttegruppa: 25.02.2025
Støttegruppa 25. juni er avhengig av tillit, integritet og et positivt omdømme for å kunne utøve sin rolle som støttegruppe. Derfor skal alle aktiviteter i støttegruppa tåle dagens lys. Vi skal dessuten etterstrebe å være en attraktiv arbeidsplass med gode arbeidsforhold og et sikkert arbeidsmiljø.
Støttegruppa 25. juni skal oppleves som en god, trygg og inkluderende organisasjon – for alle som opplever seg berørt av terrorhendelsen den 25. juni 2022. Støttegruppa 25. juni skal ha en høy etisk standard, respekt for vedtatte regler, og en tydelig medmenneskelig profil.
1. Introduksjon
Støttegruppas overordnede visjon er å være en organisasjon som skal sørge for at alle berørte får den hjelpen de trenger for å leve aktive, meningsfulle liv samt at samfunnet lærer av terroren 25. juni.
Støttegruppa skal være en frittstående religion-, livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig organisasjon som skal jobbe for å ivareta og sikre de etterlatte, overlevende, pårørende og berørtes interesser og hjelpen de har behov for.
Støttegruppa skal jobbe med antirasisme og kjønns- og seksualitetsmangfold som grunnverdier.
Støttegruppa 25. juni skal oppleves som en god, trygg og inkluderende organisasjon – for alle som opplever seg berørt av terrorhendelsen den 25. juni 2022. Støttegruppa 25. juni skal ha en høy etisk standard, respekt for vedtatte regler, og en tydelig medmenneskelig profil.
2. Formål og ansvar
Retningslinjene er en overordnet sammenfatning av organisasjonens etiske praksis. Støttegruppa 25. junis etiske retningslinjer bygger på organisasjonens verdigrunnlag og vedtekter, og skal gjennom tydeliggjøring og ansvarliggjøring støtte organisasjonen arbeid for økt inkludering og mot diskriminering.
Retningslinjene utdyper og rettleder i henhold til norsk lov.
Retningslinjene skal vedtas av styret i Støttegruppa 25. juni, og revideres ved behov.
Disse retningslinjene gjelder for alle ansatte, tillitsvalgte og andre personer som representerer eller arrangerer på vegne av Støttegruppa 25. juni.
Ansatte, tillitsvalgte og andre personer som representerer eller arrangerer på vegne av Støttegruppa 25. juni skal gjøres kjent med, og har et ansvar for å lese disse retningslinjene og følge forpliktelsene som defineres her i implementering av støttegruppas aktiviteter.
Tillitsvalgte og ansatte skal signere på retningslinjene når de tiltrer i sine stillinger eller verv.
Retningslinjene gjelder for gjennomføring av alle støttegruppas aktiviteter. Medlemmer, frivillige og andre som deltar på arrangementer eller aktiviteter i regi av støttegruppa skal gjøres kjent med og ha tilgang til informasjon om retningslinjene samt rutiner for varsling, og forventes å opptre i henhold til støttegruppas verdier ved deltagelse på støttegruppas aktiviteter.
Støttegruppas leverandører skal bli gjort kjent med relevante etiske retningslinjer i forkant av kontraktsinngåelse. Det forventes at leverandører følger etiske standarder som samsvarer med disse.
3. Etiske standarder
3.1 Ikke-diskriminering
I Støttegruppa 25. juni har vi nulltoleranse for alle former for diskriminering, mobbing, trakassering, seksuelt overskridende atferd og seksuelle overgrep. Alle i støttegruppa skal vise respekt for og tilrettelegge for å skape trygge møte- og arbeidsplasser for alle.
Støttegruppa 25. juni ønsker å skape en inkluderende organisasjonskultur og et best mulig arbeidsmiljø. Tillit, respekt, samarbeid og åpenhet i forholdet mellom ledere og kolleger er et viktig grunnlag for å nå dette målet.
I Støttegruppa 25. juni ser vi det som en selvfølge at alle medarbeidere og tillitsvalgte medvirker til et godt arbeidsmiljø og opptrer med redelighet, respekt og integritet overfor kollegaer, medlemmer, samarbeidspartnere og andre man kommer i kontakt med gjennom sitt arbeid.
Det skal vises respekt for medarbeideres personlige holdninger, meninger, religiøse tro, livssyn og politiske syn. I støttegruppa aksepterer vi ingen form for trakassering, mobbing eller diskriminering på basis av etnisk opphav, nasjonalitet, religion, livssyn, politisk orientering, funksjonsgrad, kjønn, kjønnsuttrykk, kjønnsidentitet, eller seksuell orientering. Dette gjelder også enhver form for adferd som kan oppfattes truende eller nedverdigende overfor kollegaer, samarbeidspartnere og andre forbindelser.
Ansatte i ledende stillinger har et særlig ansvar for å vise åpenhet og sørge for at alle medarbeidere blir behandlet med respekt, rettferd og likeverd, vist omsorg og gitt ansvar og like muligheter når det gjelder ansettelser.
3.2 Habilitet
Enhver som deltar i behandling av saker i styret, årsmøtet eller administrasjonen skal selv vurdere sin habilitet i saken. Dersom man har egeninteresse i, er i en nær relasjon med, eller har slektskap til noen av partene i saken, er man inhabil. Da skal saken overlates til en overordnet eller til styret. Unntak kan kun gjøres under følgende omstendigheter:
-
Når det er åpenbart for enhver at din tilknytning til saken eller partene ikke vil kunne påvirke standpunktet ditt.
-
Når det er snakk om en midlertidig avgjørelse som ikke kan vente uten vesentlig ulempe eller skadevirkning, sml. forvaltningslovens § 7.
Hvis en medarbeider på noen måte kan betraktes som inhabil i forhold til eksterne tjenesteytere, skal alle avtaler inngått med denne tjenesteyteren forhåndsgodkjennes av daglig leder eller styret.
Medarbeidere kan påta seg bierverv og styreverv i tillegg til sitt hovedansettelsesforhold i Støttegruppa 25. juni forutsatt at dette ikke kommer i konflikt med den ansattes lojalitetsplikt, habilitetshensyn og hensynet til forsvarlig tjenesteutførelse. Dersom det er tvil om styreverv, bierverv, betalte og ubetalte oppdrag kan komme i konflikt med medarbeiderens lojalitetsplikt, habilitet eller hensynet til en forsvarlig tjenesteutførelse, skal dette tas opp med nærmeste leder.
3.3 Rolleforståelse
Alle tillitsvalgte og ansatte skal være bevisst den posisjon og makt de har i kraft av sin posisjon, både i og utenfor organisasjonen, og ikke misbruke tilliten man har til å oppnå personlige fordeler av økonomisk, seksuell, eller annen art. Personer som er engasjerte i organisasjonen skal opptre upartisk og ikke blande organisasjonens interesser med personlige interesser.
Våre ansatte må ikke søke å oppnå fordeler for seg selv eller familiemedlemmer/nærstående som er urettmessige og kan skade organisasjonens interesser, uansett om slike handlinger er straffbare eller ikke. Ansatte med innkjøpsmyndighet har et særlig krav til objektivitet og integritet slik at det ikke kan oppstå tvil om pålitelighet og habilitet.
3.4 Representasjon
Ansatte og tillitsvalgte som representerer Støttegruppa 25. juni er ansvarlige for å opprettholde tilliten og omdømmet til støttegruppa, og bør ha en klar bevissthet rundt egen rolle og opptreden. Personer som representerer støttegruppa skal handle i tråd med støttegruppas verdier og politikk. Dette gjelder både ved fysisk tilstedeværelse og om man i kraft av sin rolle i støttegruppa uttaler seg til media eller i sosiale medier.
En medarbeider kan ikke delta på reiser eller arrangementer tilbudt av støttegruppas forbindelser uten at dette er klarert med overordnet. Reiser og opphold i forbindelse med utførelsen av arbeid for støttegruppa skal dekkes av støttegruppa. Dette gjelder også reiser og opphold i forbindelse med seminarer og andre faglige opplegg.
3.5 Alkohol/andre rusmidler
Personer som representerer Støttegruppa 25. juni skal vise måtehold når det gjelder bruk av alkohol og ta avstand fra bruk av andre rusmidler. Møtevirksomhet, uttalelser til eller opptredener i media og alle beslutninger som tas på vegne av støttegruppa skal skje i edru tilstand. Under sosiale arrangementer hvor man representerer søttegruppa, og hvor det er tillatt med alkohol, skal det utvises moderasjon.
Det er ikke tillatt å være på jobb påvirket av rusmidler eller ha fravær som følge av bruk av rusmidler.
3.6 Reiser
Alle reiser i regi av Støttegruppa 25. juni må følge støttegruppas til enhver tid gjeldende reisereglement. Ved internasjonale reiser skal ansatte og tillitsvalgte følge vertslandets gjeldende lover og regler, følge norsk lovgivning og handle i tråd med internasjonale menneskerettigheter.
Støttegruppa 25. juni har nulltoleranse for kjøp av seksuelle tjenester. Dette gjelder også på reiser i utlandet i regi av støttegruppa.
3.7 Økonomisk ansvarlighet
Støttegruppa 25. juni har nulltoleranse for økonomiske misligheter og tilstreber å redusere risikoen for, og forebygge, alle former for økonomisk mislighold og misligheter. Alle mistanker om økonomiske misligheter vil bli politianmeldt.
3.8 Gaver, fordeler og lignende
Ansatte og tillitsvalgte i Støttegruppa 25. juni må ikke benytte sitt arbeidsforhold eller verv til å oppnå økonomiske fordeler av noen karakter for seg eller sine nærstående.
Våre ansatte og tillitsvalgte skal ikke, i kraft av sin stilling, på vegne av seg selv eller andre, motta, tilby eller gi noen enkeltperson i eller utenfor organisasjonen noen form for upassende eller utilbørlig gave eller fordel som er egnet til å få mottakeren til å opptre på en bestemt måte, eller som har til hensikt å sørge for at giveren oppnår eller beholder forretningsmessige eller andre fordeler.
Hvis en ansatt eller tillitsvalgt har mottatt en gave eller er klar over at de kommer til å motta en slik gave, må en overordnet informeres og bestemme hvordan saken skal behandles. I andre sammenhenger som oppmerksomheter i forbindelse med høytider, foredrag og annet, kan vanlige aksepterte påskjønnelser mottas så lenge de har en verdi som ikke overstiger den årlige grensen for skattefritt beløp (enkle oppmerksomheter under grensen for lønnsinnberetningsplikt).
Gaver som gis på vegne av Støttegruppa 25. juni skal være på et nøkternt nivå, være i samsvar med anerkjent forretningsskikk, innenfor de samme grensene som beskrevet over, og godkjent på forhånd av nærmeste overordnede. Støttegruppas motiver eller mottakerens integritet må ikke kunne trekkes i tvil som følge av gaven.
3.9 Miljøvern
All virksomhet i Støttegruppa 25. juni skal skje med omsyn for miljøet.
3.10 Fortrolighet
Opplysninger om virksomheten som ikke er offentlig kjent og intern kunnskap ansatte og tillitsvalgte tilegner seg i forbindelse med utførelsen av sine arbeidsoppgaver skal ansees som fortrolige og behandles deretter så sant det ikke er gitt klarsignal fra ledelsen om noe annet. Dette gjelder også opplysninger om forretningsmessige eller personlige forhold hos medlemmer, samarbeidspartnere, kunder, leverandører og medarbeidere som man får kjennskap til gjennom ansettelsesforholdet eller tillitsvervet.
Taushetsplikten gjelder ikke bare overfor utenforstående, men også overfor nærstående og kollegaer som ikke har behov for de aktuelle opplysninger i sitt arbeid.
Taushetsplikten gjelder ikke når en medarbeider eller tillitsvalgt har plikt til å gi opplysninger i henhold til lov. I tvilstilfeller må den som ber om opplysninger fra Støttegruppa 25. juni, selv dokumentere at informasjon kan gis uten at taushetsplikten brytes.
Ansatte og tillitsvalgte skal ikke aktivt søke opplysninger om andre medarbeidere eller medlemmer, samarbeidspartnere, leverandører og kunder via datasystemene eller på annen måte, når det ikke er nødvendig for hans/hennes arbeid i støttegruppa.
Enhver bruk av personopplysninger skal sikres på en sånn måte at enkeltpersoner ikke blir skadelidende. Opplysninger som mottas i forbindelse med arbeid i organisasjonen må behandles respektfullt og ikke brukes til personlig vinning.
3.11 Bruk av støttegruppas utstyr og eiendeler
Alle medarbeidere og tillitsvalgte plikter å ivareta Støttegruppa 25. junis faste eiendom og løsøre på en god måte. IT-utstyr, materiell og andre eiendeler skal i hovedsak brukes til arbeidsrelaterte formål eller til aktiviteter som er relevante for arbeidet. Ingen skal i urimelig grad benytte telefon, kopimaskin, telefaks, e-post og internett til private formål. Privat bruk skal aldri skje på bekostning av arbeidsutførelsen. Bruk av støttegruppas utstyr til dataspill, gambling, pornografi, rasisme eller andre formål som kan oppfattes som støtende, skal ikke forekomme. Støttegruppas datautstyr og -systemer skal ikke benyttes til andre formål enn det de er ment å brukes til.
4. Brudd og varsling
Alle som er tilknyttet organisasjonen, samarbeider med Støttegruppa 25. juni eller deltar på arrangementer i regi av støttegruppa har rett til å varsle om kritikkverdige, uetiske, lovstridige, eller andre forhold som kan true liv eller helse. Se www.tjuefemtejuni.no/varsling for informasjon om Støttegruppa 25. junis varslingsrutiner og utdypende informasjon om varsling, saksgang og håndtering av brudd.
Støttegruppa 25. juni ønsker en åpen diskusjon om ansvarlig adferd. I hovedregel skal denne typen diskusjoner tas med nærmeste overordnede. Alle ansatte og tillitsvalgte oppfordres til å varsle om kritikkverdige forhold, jfr. AML, § 2-4. Eksempler på kritikkverdige forhold er brudd på organisasjonens etiske retningslinjer samt brudd på lover og regler.
Ansatte kan varsle til nærmeste leder eller styreleder.
Det vil ikke bli akseptert å diskriminere eller trakassere noen for å ha kommet med slike henvendelser. Hvis du på noen måte føler at du blir utsatt for trakassering for å ha varslet, skal du umiddelbart ta kontakt med daglig leder eller styre.