Rettsprosessene etter 25. juni: Dette er status

Rettsprosessene etter 25. juni: Dette er status

Sist oppdatert 30. september 2024.

Totalt fem personer er etterforsket etter terrorangrepet 25. juni 2022. Zaniar Matapour er tiltalt og dømt i tingretten for å ha utført angrepet, men har anket dommen. Lagmannsretten har besluttet å slippe hele saken inn til ankebehandling. Saken er berammet fra 4. februar 2025, og vil gå over syv uker.

I tillegg til Matapour er fire andre siktet for medvirkning. De fire er fortsatt under etterforskning. Det er varslet en tiltalebeslutning trolig før jul 2024.

Status for rettsprosessen mot Matapour

Zaniar Matapour er dømt i tingretten (se detaljer om dommen under), men har anket dommen til lagmannsretten. Lagmannsretten har besluttet å slippe hele saken inn til ankebehandling. Saken er berammet i Borgarting lagmannsrett fra 4. februar 2025, og vil gå over syv uker.

Det er flere som lurer på hvor mange av de fornærmede som vil bli bedt om å vitne igjen. Det er aktoratet som bestemmer hvem de vil innkalle som vitner, og avgjørelsene kommer an på flere ting. Ifølge aktor Aud Kinsarvik Gravås kan det være aktuelt at deler av lagmannsrettens behandling baserer seg på det som er dokumentert i tingretten, og at aktoratet derfor kan tenkes å føre færre vitner enn i tingretten.

Innholdet i anken

Matapour har anket tingrettens dom på alle punkter, altså skyldspørsmål, straffeutmåling og erstatning til de fornærmede. Alt dette vil altså bli behandlet i lagmannsretten.

I tillegg har forsvarerne bedt om at Matapours sak forenes med saken til de andre siktede, hvor Arfan Bhattis sak er den viktigste. Vi vet foreløpig ikke om dette vil skje, men flere av bistandsadvokatene i saken vurderer det som mindre sannsynlig.

Begrunnelsen som gis i spørsmålet om skyld fra Matapours forsvarere, er i hovedtrekk det samme som ble anført i tingretten: at det forelå provokasjon fra E-tjenesten og at Matapour er utilregnelig.

For straffeutmåling argumenteres det med at Matapour ikke var bakmann, at straffen er for streng og at det ikke er grunnlag for forvaring. Argumentet om at Matapour ikke var bakmann og derfor bør ha mildere straff, henger altså sammen med ønsket om å forene saken med Bhatti og de andre siktedes sak.

Når det gjelder erstatning, argumenterer forsvarerne med at nivået på oppreisningserstatningen er for høyt, og at avgrensningen av hvem som bør få tilkjent erstatning ikke er godt nok definert og begrunnet i tingrettens dom.

Konsekvenser for erstatning

De fornærmede i saken er tilkjent oppreisningserstatning fra Oslo tingrett, men Matapour har anket også denne delen av dommen.

Kontoret for voldsoffererstatning har sagt at ingen erstatningskrav kan behandles før det foreligger en rettskraftig dom. Dette gjelder også andre krav enn oppreisningserstatningen, som erstatning for men, helseutgifter og tapt arbeidsinntekt.

Anken av erstatningen betyr altså sannsynligvis at alle utbetalinger vil måtte vente til etter lagmannsrettens behandling. Se mer om erstatning her.

Slik er dommen fra Oslo tingrett

Den 4. juli 2024 fikk vi dommen i saken mot gjerningsmannen bak 25. juni-terroren. Tingretten ga en dom som følger aktoratet og bistandsadvokatenes påstander mer eller mindre fullt ut i alle hovedspørsmål. Det er vi i støttegruppa veldig glad for.

Viktige punkter fra dommen:

  • Zaniar Matapour er dømt for grov terror med 30 års forvaring, lovens strengeste straff. Han har fått 20 års minstetid.
  • Tingretten finner det utvilsomt at terrorangrepet var rettet mot skeive, med mål om å drepe flest mulig skeive og skape alvorlig frykt blant skeive. Retten anerkjenner også at det rammet ikke-skeive.
  • Retten mener at Matapour var tilregnelig og fullt ut forsto hva han gjorde.
  • Tingretten har tilkjent erstatning til alle de 312 som hadde rettet krav om dette via sine bistandsadvokater. Erstatningssummene er fullt ut i tråd med påstanden fra bistandsadvokatene.

Støttegruppas uttalelser til tingrettens dom

Støttegruppas leder Espen Evjenth sier at dommen er en stor lettelse. For oss i støttegruppa har det aldri vært tvil om at dette var et terrorangrep rettet mot skeive, og vi er veldig glad for at dommen slår dette fast så tydelig.

Vi er også glad for at de fornærmede har fått tilkjent den erstatningen bistandsadvokatene la ned påstand om. Erstatningen kan ikke gi oss tilbake verken tryggheten, helsa eller livene som gikk tapt, men det er en anerkjennelse av alvoret i det de rammede ble utsatt for.

Selv om dommen er gode nyheter for de berørte, kan nyheter om saken også gi reaksjoner og bringe frem igjen vonde minner. Ta vare på dere selv og hverandre, og søk hjelp om du trenger det ❤️