Å varsle i Støttegruppa 25. juni skal være lavterskel og trygt. Vi tar heller mot ett varsel for mye enn ett for lite.
Du kan varsle ved å sende e-post til post@tjuefemtejuni.no.
Varselet går til daglig leder Anette Romdahl. Du kan også varsle til styremedlemmer individuelt.
Gi oss så spesifikke detaljer om hva varselet gjelder som mulig. For eksempel hva hendelsen er, tid, sted og om det var andre til stede. Legg gjerne ved screenshots, lenker eller dokumenter om du har det og det er relevant for saken.
Du kan være anonym, men husk at anonyme varsler kan være vanskeligere å behandle.
Varslingsrutiner
Retningslinjer for mottak og håndtering av varsler i Støttegruppa 25. juni, vedtatt av styret 25.02.2025
1. Formål og ansvar
Støttegruppa 25. junis varslingsrutiner gir retningslinjer for levering av varsler, mottak og håndtering av varsler om kritikkverdige forhold. Med kritikkverdige forhold menes forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet.
Støttegruppa 25. juni har et ansvar for å sikre at organisasjonen til enhver tid har oppdaterte varslingsrutiner. Retningslinjene skal gjennomgås årlig av støttegruppas styre, og revideres ved behov. Retningslinjene skal være godt kjent i organisasjonen, og administrasjonen i Støttegruppa 25. juni har det daglige ansvaret for implementering i ulike deler av organisasjonen. Tillitsvalgte i støttegruppa plikter å gjøre seg kjent med varslingsrutinene.
2. Hvem kan varsle?
Alle har rett til, og oppfordres til å varsle om kritikkverdige eller lovstridige forhold i Støttegruppa 25. juni.
3. Hva kan man varsle om?
Man kan varsle om saker som anses, eller mistenkes, å være kritikkverdige forhold i Støttegruppa 25. junis aktiviteter eller virksomhet. Dette kan innebære noe man har opplevd selv, noe man har observert eller blitt fortalt av andre som man mener er kritikkverdige forhold. Saker kan være av mindre eller større alvorlighetsgrad. Eksempler er mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet, diskriminering, rasisme, narkotika- eller alkoholmisbruk, forhold som truer liv eller helse, farlige produkter, korrupsjon, dårlige arbeidsforhold, underslag eller tyveri, eller annen svindel eller økonomisk mislighold i tjenesten.
Er du medlem eller frivillig kan du snakke med støttegruppas daglige leder eller styreleder. Om du vet at du ønsker å varsle, kan det av praktiske grunner være lurt å si at dette er et varsel.
4. Hvordan varsler man?
Varsler i Støttegruppa 25. juni mottas og behandles av et utvalg bestående av styreleder, nestleder og daglig leder. Om du er mer komfortabel med å varsle til noen du kjenner, kan du varsle til et annet styremedlem eller på stedet til en ansvarlig for et arrangement. Et varsel kan leveres over telefon, muntlig, eller på e-post post@tjuefemtejuni.no.
Varselet går til daglig leder. Du kan også sende e-post til styremedlemmer individuelt.
Det er nyttig om varselet inneholder følgende informasjon:
-
Dato, klokkeslett og sted for hendelsen/observasjonen, dersom varselet gjelder et eller flere enkelttilfeller.
-
Konkret beskrivelse av hva det varsles om og eventuelle vitner, samt eventuelt kjennskap til tidligere saker med samme person/personer.
-
Navn på varsler dersom du vil være involvert i videre saksgang. Det er kun arbeidsutvalget i saken som vil få tilgang til evt. innsyn og informasjon om saken. Du kan også varsle anonymt, men det kan forringe håndteringen av varselet.
5. Konfidensialitet og anonymitet
Varsling skal håndteres konfidensielt. Det vil si at opplysninger i saken og varslerens identitet ikke skal gjøres kjent for flere enn nødvendig. Mottaker av varselet og personen(e) som behandler varselet har taushetsplikt, og skal sikre at identiteten til den som varsler og den som eventuelt er anklaget holdes hemmelig for alle utenforstående. Den som varsler er alltid anonym overfor den anklagede, med mindre varsleren selv ønsker at den anklagede skal vite deres identitet, det initieres dialog mellom partene eller med mindre saken havner hos politiet og i retten.
Gjengjeldelse ved varsling er ulovlig og den som behandler et varsel skal sikre at varsleren er beskyttet fra dette.
En person som blir varslet på, har rett til å vite at det pågår en varslingssak som vedkommende er involvert i, og skal også underveis i prosessen få mulighet til å bringe sin versjon av saken inn for utvalget som behandler varselet. Utvalget skal jobbe for ivaretakelse av alle involverte parter på best mulig måte.
I noen tilfeller kan det være relevant å hente inn kompetanse utover det utvalget besitter. Dette skal gjøres i samråd med varsler og i tråd med retningslinjene for konfidensialitet. Involverte personers identitet holdes skjult for en slik rådgivende rolle.
Alle opplysninger i en varslingssak skal behandles og oppbevares med stor varsomhet. I hovedsak skal ingen opplysninger oppbevares fysisk, men kun i digitale rom som bare er tilgjengelige for de som absolutt behøver innsyn.
7. Håndtering av varsler i Støttegruppa 25. juni
I tillegg til konfidensialitet er andre overordnede, gode prinsipper for saksbehandling:
-
At den som håndterer varslingen ikke skal ha egne interesser i saken. Man skal på eget initiativ vurdere sin egen habilitet, og ved tvilstilfeller be om en objektiv vurdering. Ved forespørsel skal objektiv vurdering foretas. Partene skal orienteres om resultatet av vurderingen og begrunnelsen
-
At den som beskyldes for et kritikkverdig forhold får mulighet til kontradiksjon.
7.1 Mottak av varsel
I de tilfeller hvor det ikke varsles direkte til utvalget som behandler varsler, men gjennom noen andre, skal den som mottar varselet snarest melde dette videre inn for utvalget.
Det skal gis en snarlig tilbakemelding, og senest innen 1 uke, til den som varsler om at varselet er mottatt samt hva hen kan forvente seg av videre saksgang. Saken skal ferdigbehandles innen rimelig tid, og senest innen to måneder. Den som varsler har ikke krav på detaljert informasjon om alle sider av håndteringen, og av hensyn til alle parter i saken skal personsensitive opplysninger som fremkommer i saksbehandlingen håndteres konfidensielt. Det er kun parter i saken som har rettigheter i den gjeldende sak.
7.2 Undersøkelse og vurdering
Utvalget som behandler varsler skal ta alle varsler på alvor og undersøke de ulike sidene av saken. Utvalget vil forhøre seg med eventuelle personer som det er varslet mot, og i de tilfellene det er nødvendig med person(er) som har vært vitne til hendelsen, ukulturen eller annet det har blitt varslet om.
Gjennom hele undersøkelses- og vurderingsfasen skal utvalget sikre at møtereferater, kommunikasjonslogg og øvrig dokumentasjon som tilhører saken hentes inn og lagres i henhold til rutiner for oppbevaring av data.
7.3 Konklusjon og vurdering av videre tiltak
Etter at utvalget har dannet seg et oversiktlig bilde av hva som har skjedd, vil de vurdere og komme med forslag til eventuelle videre tiltak, konsekvenser eller mulige sanksjoner. Hvilke eventuelle tiltak og konsekvenser et varsel vil ha, beror på en konkret og individuell vurdering.
Tiltak, konsekvenser og evt sanksjoner skal, så langt det er mulig, være konstruktive, forholdsmessig til sakens natur og ivareta partene i saken. Konklusjoner, tiltak og sanksjoner besluttes av et samlet styre i Støttegruppa 25. juni. Partene i saken skal underrettes når saken er avsluttet.
Blir det aktuelt å permanent eller midlertidig frata et medlem sitt tillitsverv og eller medlemskap i Støttegruppa 25. juni, gjøres dette i henhold til vedtektenes §3.9 - 3.11. Dersom det blir aktuelt å si opp en ansatt i Støttegruppa 25. juni, skal dette gjøres i henhold til Arbeidsmiljøloven § 15. Er konsekvensene på et lavere nivå, kan arbeidsutvalget selv håndheve dem.
7.4 Ved brudd på norsk lov
Dersom håndteringen av varselet avdekker at det har forekommet et lovbrudd, skal Støttegruppa 25. juni tilby støtte til utsatt part ved ønske om å politianmelde saken. Dersom det har skjedd et konkret lovbrudd i form av en hendelse på et arrangement hvor Støttegruppa 25. juni har vært ansvarlig arrangør eller et lovbrudd der støttegruppa som organisasjon er den skadelidte part, vil Støttegruppa 25. juni selv anmelde saken. Den generelle avvergingsplikten etter straffeloven § 196 gjelder uansett.
Utvalget som behandler varsler skal gi politiet rom til å behandle anmeldelsen, og ikke gå videre med håndteringen før politiet har gjennomført sine avhør. Dersom Støttegruppa 25. juni ikke er part i saken, vil støttegruppa ikke bli orientert om saksgang og utfall. Støttegruppa 25. juni kan vedta midlertidige tiltak som kan virke underveis i politiets saksgang.