Får medalje i gull og sølv for å ha stoppet terroristen 25. juni 2022

Får medalje i gull og sølv for å ha stoppet terroristen 25. juni 2022

12 sivile blir hedret med medalje for sin heltemodige innsats, da de med fare for eget liv stoppet Zaniar Matapour fra å gjennomføre det som kunne blitt ett av de dødeligste angrepene på sivile i Europa på mange år. Støttegruppa 25. juni gratulerer og er evig takknemlige for innsatsen de 12 la ned den natten.

 – Det er en stor ære å få denne medaljen. På vegne av oss alle kan jeg si at dette er en annerkjennelse som vi setter stor pris på, og det var en veldig hyggelig beskjed å få, sier Ingrid Rasten som er en av de 12 som bidro til å overmanne terroristen.

Etter de første dødelige skuddsalvene løp en mann resolutt mot terroristen og fikk revet maskinpistolen ut av hendene hans, før Matapour løp videre med en pistol som han også løsnet skudd med. Deretter kom flere sivile til og fikk taklet terroristen, holdt han nede. Etter hvert lyktes de å få revet pistolen ut av grepet hans. Det var en krevende og farlig kamp på liv og død, som nå blir hedret med kongens medalje for edel dåd i gull og sølv.

– Makan til besluttsomhet og handlekraft disse personene viste i møte med en livsfarlig situasjon har jeg knapt hørt om før. Innsatsen deres har reddet mange liv, sier Espen Evjenth, leder av Støttegruppa 25. juni.

Han ble selv skutt i hodet under terrorangrepet. Takket være den raske og modige innsatsen til dem som stoppet terroristen ble skadeomfanget mindre enn det kunne ha blitt. 25. juni utvalget skrev i sin rapport at terroristen hadde våpen og ammunisjon nok til å kunne ha forvoldt et av de dødeligste angrepene på sivile i Europa på mange år. To mennesker døde, ni fikk skuddskader og flere fikk andre skader i angrepet. 266 personer har status som fornærmet i rettsaken som starter 11. mars 2024, nesten to år etter angrepet.

– Jeg, Støttegruppa og veldig mange andre kommer alltid til å være takknemlige for innsatsen til Ingrid og de andre som nå får medalje! Dette er en anerkjennelse fra det offentlige Norge som er helt på sin plass og som vi setter stor pris på, sier Evjenth.

Les regjeringens pressemelding her.