Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har utarbeidet råd til de som ble rammet av terroren 25. juni 2022 og deres nærmeste for å hjelpe dem forstå og håndtere eventuelle vanskelige reaksjoner.
Oslo Pride starter den 19. juni, og pågår frem til paraden den 29. juni. Midt i Pride-uka kommer minnemarkeringen på toårsdagen for angrepet 25. juni. Dette kan være følelsesmessig krevende for de som ble berørt og vekke vonde minner. Tankene på det som skjedde denne dagen, og utfordringene som kom etterpå, vil for noen være krevende å håndtere.
Betydningen av 25. juni og konsekvensene for den skeive bevegelsen kommer til å være et tema i mediene den neste måneden. Motstanden mot Pride vil også være til stede i offentligheten. For de direkte berørte kan det være vanskelig å møte medieomtalen og debattene.
I forbindelse med årsmarkeringen og medieomtalene av denne, kan berørte kjenne på følelser som frykt, sinne, tristhet, følelse av svik, eller ensomhet. Noen kan føle seg fysisk dårlige og kjenne på for eksempel uro, kvalme, hjertebank og kortpustethet, andre kan få søvnvansker.
Råd for å håndtere egne reaksjoner
Tenk gjerne gjennom hva du bør gjøre for å forberede deg på tiden som kommer, enten du vil delta i minnemarkeringen og/eller Pride-uka eller ikke. Om du pleier å reagere kraftig når du blir minnet om terrorangrepet 25. juni, kan det også skje i den kommende tiden. En motivasjon for å delta kan likevel være at du ønsker å markere dagen for terroren for å minnes og stå sammen. Kanskje ønsker du også å delta på Pride selv om det kan føles farligere enn før. Tenk over hva som er viktig for deg, og planlegg etter det. Hvis du bestemmer deg for å delta, ta gjerne med deg en nær som kan være til støtte for deg, kjenn etter, og sørg for å ta pauser når du trenger det.
Om du får stressreaksjoner er det viktig at du minner deg på at hendelsen ligger tilbake i tid. Det er helt normalt å reagere når man blir minnet om vonde hendelser og tap.
Her er noen råd som kan være til hjelp:
- Du er trygg. Minn deg selv på at angrepet er over, og det farlige ligger i fortiden.
- Vær sammen. Ikke vær alene med vonde tanker og opplevelser. Søk til andre. La andre få lov å hjelpe deg. Fortell gjerne om hendelsen til noen som tåler å høre på deg. For nære er det viktig å huske på at det ikke er alle som vil snakke så mye om det de har opplevd, det er også greit.
- Bruk det som har hjulpet deg før. Minn deg på dine sterke sider. Det vil hjelpe deg til å mestre reaksjonene. De samme strategiene du har hatt nytte av før vil du også kunne ha nytte av nå. Fortell gjerne dine nærmeste hva som kan hjelpe deg nå (eks. en klem, å se en film, spise middag, eller å gå en tur sammen).
- Ha fokus på dagliglivet. Sørg for å få nok hvile og følg de vanlige rutinene dine. Gjør aktiviteter som gjør at du føler deg bedre. Gå tur? Høre på musikk? Være med venner og familie? Søvn, sunne, regelmessige måltider, og fysisk aktivitet kan redusere stressnivået i kroppen. Rusmidler derimot gjør vondt verre. Unngå overforbruk av alkohol, andre rusmidler, beroligende, sovemedisiner og smertestillende.
- Forbered deg, dine nærmeste, skole og arbeidsgiver. Fortell gjerne dine nærmeste samt kontaktlærer eller arbeidsgiver, om at du er berørt av terroren, og kan få reaksjoner i forbindelse med pride og toårsdagen, slik at dere sammen kan lage en god plan for å støtte deg dersom du trenger det.
- Søk hjelp. Om du er mye plaget vil det være viktig å koble inn helsepersonell som kan hjelpe (ta kontakt med fastlegen din). Helsepersonell kan hjelpe deg bedre om du får kjennskap til hva du har vært utsatt for, samt reaksjoner, inkludert overforbruk av medikamenter og rusmidler. På NKVTS' nettsider finner du informasjon om hvordan du går frem i helsetjenestene for å få utredning og hjelp for PTSD.
En oversikt over tilgjengelige hjelpetelefoner finner du på:
- Rådet for psykisk helses nettsider.
- Støttegruppas oversikt over hjelpetelefoner, politi og bistandsadvokater.
Juni, 2024
NKVTS