Retningslinjer for beskyttelse mot diskriminering, trakassering, utnyttelse og overgrep

Sist godkjent av styret i Støttegruppa: 25.02.2025

1. Innledning

Støttegruppas overordnede visjon er å være en organisasjon som skal sørge for at alle berørte får den hjelpen de trenger for å leve aktive, meningsfulle liv samt at samfunnet lærer av terroren 25. juni.

Støttegruppa skal være en frittstående religion-, livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig organisasjon som skal jobbe for å ivareta og sikre de etterlatte, overlevende, pårørende og berørtes interesser og hjelpen de har behov for.

Støttegruppa skal jobbe med antirasisme og kjønns- og seksualitetsmangfold som grunnverdier.

Støttegruppa 25. juni skal oppleves som en god, trygg og inkluderende organisasjon – for alle som opplever seg berørt av terrorhendelsen den 25. juni 2022. Støttegruppa 25. juni skal ha en høy etisk standard, respekt for vedtatte regler, og en tydelig medmenneskelig profil.

Disse retningslinjene fastslår ansvaret som Støttegruppa 25. juni har for å sikre at alle kan delta på våre aktiviteter og arrangementer og føle seg trygge. Ved å følge disse retningslinjene og fremme de prinsippene for god praksis som finnes her, kan Støttegruppa 25. juni skape trygge møteplasser og arenaer for informasjon, hjelp, sosialt samvær og debatt.

Med beskyttelse mot diskriminering, utnyttelse og overgrep menes det kollektive og individuelle ansvaret vi har for å sikre at støttegruppas ansatte, organisasjonens daglige drift og aktiviteter ikke utsetter barn eller voksne for tilsiktet eller utilsiktet skade eller misbruk. Støttegruppa 25. juni skal ha gode systemer, retningslinjer og rutiner på plass, som sikrer beskyttelse av ansatte, tillitsvalgte, frivillige, medlemmer og andre vi jobber med.

Støttegruppa 25. juni har nulltoleranse for alle former for diskriminering og overgrep. Det innebærer at alle saker vedrørende barn eller voksnes sikkerhet i relasjon til støttegruppas arbeid, og bekymringer om sådan, skal rapporteres og håndteres i henhold til disse og tilhørende retningslinjer.

2. Erklæring om forpliktelser og prinsipper

Støttegruppa 25. juni mener at skal behandles med respekt og verdighet og har rett til å delta i organisasjonens aktiviteter uten fare for dirkiminering, overgrep, trakassering eller utnyttelse. Denne retten gjelder uavhengig av en persons kjønn, kjønnsidentitet, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell orientering eller funksjonshemming.

Støttegruppa 25. juni har forpliktet seg til å hindre alle former for diskrimingering, overgrep, trakassering og utnyttelse, slik at det kan skapes trygge miljøer og at alle kan delta på våre aktiviteter og arrangementer. Ansatte, tillitsvalgte, frivillige og medlemmer er alle beskyttet av disse retningslinjene, og de må alle forstå både sine rettigheter og sine plikter på dette området.

Støttegruppa 25. junis policy er basert på følgende prinsipper:

  • Alle har rett til å behandles med verdighet og respekt og være fri for diskriminering enten den er basert på kjønn, rase, alder, etnisitet, evner, seksuell legning, kjønnsidentitet, tro, religiøs eller politisk tilhørighet.
  • Alle har rett til å delta i, ha glede av og utvikle seg personlig gjennom støttegruppas aktiviteter og arrangementer i et trygt, inkluderende miljø fritt for alle former for diskriminering, overgrep, trakassering eller utnyttelse.
  • Alle, både barn og voksne, har rett til å bli hørt, særlig hvis de de varsler om sin egen eller en annen persons situasjon.

  • Alle bør vite hvem de skal be om hjelp når de er bekymret for oppførselen til en annen person.

For å klare dette vil Støttegruppa 25. juni:

  • sørge for at alle vet hvem de kan ta kontakt med i saker som gjelder diskriminering, trakassering, utnyttelse eller overgrep

  • sørge for at alle er klar over sine rettigheter og prosessen som skal følges hvis det kommer et varsel

  • utarbeide og iverksette retningslinjer og prosedyrer, deriblant etiske retningslinjer og rutiner for varsling, og holde dem oppdatert etter behov

  • gi støtte og veiledning til alle som trenger det etter at det har kommet et varsel, klage eller beskyldning

  • informere alle ansatte, tillitsvalgte og frivillige om hvordan de skal forholde seg til varsler og bekymringsmeldinger

  • behandle alle varsler på en rettferdig, åpen, betimelig og effektiv måte, og sørge for at alle som varsler blir regelmessig oppdatert

  • behandle all informasjon om varsler, bekymringsmeldinger og klager på en fortrolig (i den grad det er tillatt etter loven) og sikker måte

  • rekruttere egnede personer til roller, enten det er ansatte, tillitsvalgte eller frivillige, og sikre at bare egnede personer blir utpekt.

3. Arbeid med barn og unge

Støttegruppa 25. juni driver i liten grad aktiviteter for barn og unge. Dersom det er aktuelt med aktiviteter som omfatter barn og unge, anerkjenner Støttegruppa 25. juni at barn og unge har rett til særlig beskyttelse og er særlig sårbare for utnyttelse, overgrep og rettighetsbrudd, og vil jobbe for at deres rettigheter skal oppfylles, respekteres og beskyttes. Støttegruppa har ansvar for å bry seg om og beskytte barn og ta beslutninger som er til barnas beste.

4. Omfang

Disse retningslinjene omhandler beskyttelse og ivaretakelse av både av barn og voksne. Barn defineres herunder som personer under 18 år.

Retningslinjene gjelder for alle Støttegruppa 25. junis aktiviteter.

Retningslinjene gjelder for alle ansatte, tillitsvalgte, frivillige og medlemmer.

Retningslinjene gjelder også for alle personer som er ansvarlige for implementering av aktiviteter eller reiser på vegne av Støttegruppa 25. juni.

Retningslinjene gjelder for støttegruppas ansatte og tillitsvalgte i situasjoner der man kan knyttes til sin rolle i Støttegruppa 25. juni, både på og utenfor jobb.

5. Varsling

Alle har ansvar for at ingen blir utsatt for diskriminering, overgrep, trakassering eller utnyttelse. Hvis noen har mistanke om at noen kan ha vært utsatt for diskriminering, overgrep, trakassering eller utnyttelse i en eller annen form, eller om atferden til en annen person vekker mistanke, må de melde fra om disse bekymringene.

Du finner informasjon om hvordan du skal varsle, hjelpe noen med å varsle og håndtere varsler her.

6. Etiske retningslinjer

Støttegruppa 25. junis etiske retningslinjer finnes her. De gjelder for alle ansatte, tillitsvalgte og frivillige i støttegruppa.

7. Retningslinjer for å hindre seksuell trakassering og overgrep

Seksuelle overgrep og seksuell trakassering er totalt uforenlig med støttegruppas verdier, og vi har nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming. Det er et viktig mål å utvikle toleranse og forståelse og å skape erkjennelse av menneskers likeverd for å unngå diskriminering, trakassering og hets.

Støttegruppa 25. juni vil jobbe for å etablere trygge miljøer og en trygg atmosfære for både barn, unge og voksne.

Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer.

Med seksuelle overgrep menes å lure eller påtvinge et annet menneske seksualitet som det ikke ønsker, eller er utviklingsmessig i stand til å gi sitt samtykke til.

Følgende retningslinjer gjelder i Støttegruppa 25. juni:

  1. Behandle alle med respekt, og avstå fra alle former for kommunikasjon, handling eller behandling som kan oppleves som seksuelt krenkende.

  2. Unngå å ytre kommentarer eller utføre handlinger som diskriminerer andre basert på kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, kjønnskarakteristika, alder, kropp, mental og fysisk helse, funksjonsevne, sosioøkonomisk status, tro/religion/livssyn, hudfarge, nasjonal, etnisk opprinnelse eller andre vesentlige forhold ved en person.

  3. Unngå berøringer som kan oppleves som uønsket.

  4. Unngå alle former for verbal intimitet som kan oppleves som seksuelt ladet.

  5. Unngå uttrykk, vitser og meninger som omhandler personers kjønnsidentitet eller seksuelle orientering på en negativ måte.

  6. Vise respekt for andre personers privatliv.

  7. Unngå doble relasjoner. Dersom et gjensidig forhold etableres, bør situasjonen tas opp og avklares åpent i organisasjonen.

  8. Ikke utnytte posisjon i organisasjonen til å skaffe seg seksuell omgang eller tilby ytelser eller fordeler i den hensikt å forlange eller forvente seksuelle tjenester i retur.

  9. Gripe inn og varsle dersom man opplever brudd på disse retningslinjene. Daglig leder og styreleder har hovedansvar for at retningslinjene gjøres kjent og overholdes i organisasjonen.

8. Informasjon og opplæring

Støttegruppa 25. juni skal sikre at informasjon om organisasjonens retningslinjer og varslingsrutiner er lett tilgjengelig for alle ansatte, medlemmer, tillitsvalgte, frivillige, partnere og andre som deltar på støttegruppas aktiviteter/virksomhet. Informasjonen skal gis på en måte og et språk som er forståelig for mottakeren/mottakergruppen. Informasjon og oppfølging er særlig viktig i arbeid med barn og sårbare voksne.

Retningslinjene for varsling skal være godt kjent i organisasjonen, og administrasjonen i Støttegruppa 25. juni har det daglige ansvaret for implementering i ulike deler av organisasjonen. Tillitsvalgte i støttegruppa plikter å gjøre seg kjent med varslingsrutinene. 

Det skal tilbys opplæring i støttegruppas retningslinjer og varslingsrutiner til alle nye ansatte og tillitsvalgte.

Vedlegg 1 – definisjoner

Overgrep, trakassering og utnyttelse

Overgrep, trakassering og utnyttelse beskrives nedenfor. De kan begås av både menn og kvinner og skjer ofte der én part har en maktposisjon i forhold til den andre parten. Der én person har makt over en annen i et forhold, kan det føre til situasjoner der det oftere skjer overgrep. Sårbare personer må beskyttes, og de som har myndighet til det, må sørge for at egnede tryggingstiltak er på plass. Det er også viktig å forstå at ansatte, tillitsvalgte og frivillige kan bli utsatt for overgrep av andre.

Psykiske overgrep er uønskede handlinger som omfatter hetsing, nedvurdering innesperring, isolering, verbale angrep, ydmyking, skremsler, infantilisering eller annen atferd som kan svekke en persons følelse av identitet, verdighet eller egenverdi. Dette er kjernen i de fleste typer overgrep, for når disse forekommer, skjer det også psykiske overgrep. Dette kan ofte ses i form av mobbing og netthets.

Fysiske overgrep er alle forsettlige eller uønskede handlinger, for eksempel spark, slag, biting eller brenning som fører til skader eller fysisk smerte. Det kan omfatte tvangsinntak av alkohol eller systematisk doping. Det kan også være i form av tvungen eller uegnet fysisk aktivitet.

Seksuelle overgrep er alle typer atferd av seksuell karakter, enten kontakt (penetrering eller ikke-penetrering) eller ikke-kontakt, der samtykke ikke er gitt, ikke kan gis, er fremtvunget eller manipulert. Dette kan involvere personer som ser på eller lager seksuelle bilder, ser på seksuelle aktiviteter, oppfordrer andre til å oppføre seg på seksuelt upassende måter eller innynder seg hos en person som forberedelse til overgrep.

Innynding (grooming) er prosessen (enten på nett eller ved personlig kontakt) der en person bygger opp et forhold med en utøver og oppmuntrer vedkommende til å stole på seg slik at innynderen kan manipulere og utnytte offeret til sin fordel. Den makten som en innynder har over offeret brukes til å isolere vedkommende fra venner og familie, som ellers kunne ha advart eller frarådet utøveren mot å gå med på innynderens krav. 

Trakassering er uønsket eller ubehagelige oppførsel som krenker eller får en person til å føle seg ydmyket eller skremt. Maktmisbruk er når noen i en maktposisjon i forhold til en annen person, vanligvis på en arbeidsplass, bruker sin makt til fysisk eller psykisk å trakassere en annen person i en lavere stilling. Maktmisbruk kan inkludere utestengelse, uegnede arbeidsoppgaver (for lite, for mye eller arbeid på et lavere nivå enn akseptabelt) samt inngripende atferd.

Seksuell trakassering er alle former for uønsket eller ubehagelig atferd av seksuell karakter, enten det er verbalt, ikke-verbalt eller fysisk. Eksempler på verbal seksuell trakassering omfatter uønskede eller nedverdigende intime spørsmål om kropp, klær eller en persons privatliv, vitser med seksuell insinuering og forslag eller krav om seksuelle handlinger uten samtykke. Det kan være uønskede tekstmeldinger, telefonsamtaler, brev eller andre former for kommunikasjon med seksuelt innhold. Ikke-verbale eksempler kan omfatte stirring, gestikulering eller deling av fotografier eller bilder med seksuell antydning. Eksempler på fysisk seksuell trakassering er unødvendig fysisk kontakt av seksuell karakter som klyping, forsøk på kyssing, kjærtegning eller berøring.

Utnyttelse er når noen tar kontroll over en annen person og/eller dennes eiendeler til egen “personlig vinning” og uten at personen har gitt fullt informert samtykke. Personlig vinning kan være psykisk, omdømme- eller forretningsrelatert og utgjør utnyttelse når rettighetene til en person blir solgt eller forhandlet bort uten eksplisitt og fullt informert samtykke fra den andre personen. Utnyttelse forekommer i mange forskjellige former. Eksempler på dette er seksuell utnyttelse eller økonomisk utnyttelse.

Forsømmelse er å la være å sikre et minimumsnivå for omsorg av fysisk eller emosjonell karakter som fører til skader, tillater at skader kan bli påført eller skaper en overhengende fare for skader. Dette gjelder vanligvis omsorg som gis av foreldre eller omsorgspersoner til barn, men det er også relevant for andre personer som har omsorgsplikt overfor andre.

Overgrep, trakassering og utnyttelse kan være basert på rase, religion, hudfarge, tro, etnisk opprinnelse, kjønn, kjønnsidentitet, seksuell legning, alder, funksjonshemming, sosioøkonomisk status eller en kombinasjon av hvilke som helst av disse faktorene. Det kan være et enkelt isolert tilfelle eller en rekke hendelser, i egen person eller på nettet, overlagt, uoppfordret eller tvunget. 

Mobbing, luring og forsømmelse samt alle andre former for trakassering, overgrep eller utnyttelse bør behandles på samme måte som skissert i disse retningslinjene.

Det kan være tidspunkter når handlinger som kanskje ikke er ugunstige for én person, kan være ugunstige eller skadelige på grunn av sårbarheten til den personen som blir misbrukt. Dette kan skyldes personens alder, evner eller andre former for sårbarhet.

Overgrep, trakassering og utnyttelse skyldes ofte misbruk fra en myndighetsperson i en tillitsposisjon, noe som betyr uakseptabel bruk av makt fra noen som har en stilling som innebærer innflytelse, makt eller myndighet utøvet av én person overfor en annen person. Dette skjer ofte når det er aldersforskjell, men det kan også forekomme mellom kollegaer – personer på omtrent samme alder. Det bør behandles på samme måte som alle andre bekymringsmeldinger. Overgrep kan også begås av familiemedlemmer, f.eks. foreldre, partnere og søsken.

Barn - et barn “” eller flere barn“” henviser til en enkeltperson eller en gruppe personer som ennå ikke har fylt 18 år.

Sikring og trygging – er prosessen med å beskytte sårbare personer, barn og voksne mot diskriminering, overgrep, trakassering og utnyttelse. Det å skape et trygt og inkluderende miljø der alle blir respektert og verdsatt, er kjernen i dette arbeidet. Alle som er engasjert i Støttegruppa 25. juni, er viktige aktører ved å påse at de aktivt hindrer overgrep, trakassering og utnyttelse, lytter til det barn og voksne forteller om det de har opplevd, og reagerer på en sikker og god måte hvis det oppstår et problem.